Cato Lein vinner den svenske fotobokprisen

Cato Lein vinner den svenske fotobokprisen

Cato Lein, en av Sveriges mest kjente portrettfotografer, har nylig mottatt den største prisen som er mulig å få i den svenske fotoverdenen - den svenske fotobokprisen for sin bok "Northern Silence". Boken er en hyllest til fotografering, samt en hyllest til skjønnheten og kraften i landskapet i Nord-Norge.

 

En 25 år lang prosess

Boken er et resultat av en 25-årig prosess, der fotografen fanget den fantastiske naturen på en autentisk og rå måte, med ekspressive portretter av både mennesker og landskap. Cato forteller at selve hemmeligheten bak "Northern Silence" ligger i den tiden han brukte på å skape den. Han lot bildene vokse med seg over årene. Han håper at betrakterne vil ta seg tid til å sette pris på bildene og føle noe, uansett hva det måtte være. Boken er en hyllest til fotokunsten.

Cato Leins "Northern Silence" er en hyllest til kunsten fotografering, samt en hyllest til skjønnheten og kraften i landskapet i Nord-Norge. Boken er et resultat av en 25-årig prosess, der fotografen fanget den fantastiske naturen i regionen på en autentisk og rå måte.

 

 

Det som skiller "Northern Silence" fra andre bøker er at bildene føles mer som dokumentarfoto enn tradisjonelle landskapsbilder. Fotografiene har en følelse av realisme og ærlighet som ofte mangler i iscenesatte eller sterkt redigerte bilder. De dempede stemningene og skarpe kontrastene i bildene får dem til å føles som øyeblikksbilder av virkeligheten og gir betrakterne en følelse av å være der sammen med fotografen.

Cato Leins dedikasjon til sitt håndverk er tydelig i den lange prosessen med å skape "Northern Silence". Han reiste omfattende gjennom Nord-Norge, på jakt etter de rette motivene og utforsket steder han vokste opp i. Han utfordret seg også selv som fotograf, på jakt etter måter å fange essensen av landskapet og menneskene som bor der.

I tillegg til landskapet inneholder "Northern Silence" også portretter av mennesker fra regionen, som tilfører en menneskelig dimensjon til boken. Disse bildene er like autentiske og rå som landskapene, og gir betrakterne et glimt inn i livene og historiene til menneskene som kaller Nord-Norge hjem.

 

Finnmark – Sápmi

The foreigners who came here called this Finnmark.
The land of the Finns, meaning the land of the Sámi.
For us this is Sápmi.
I grew up here.
So did Cato.
We both carry the beauty and the power of this landscape,
the faces, the people, the stories with us.
His photographs resonate in me.

I lived most of my life here.
I have traveled far and seen most of the world.
I really enjoyed all that, and I still do.
But I still love it here and this is where I feel at home.

Mari Boine, Artist

Som noen som vokste opp i regionen, føler artisten Mari Boine en personlig tilknytning til fotografiene i "Northern Silence". Hun snakker om kraften og skjønnheten i landskapet, ansiktene, menneskene og historiene som boken formidler til henne. Hennes ord formidler en følelse av stolthet og kjærlighet som mange mennesker fra regionen føler for sitt hjem.

"Northern Silence" er en bemerkelsesverdig prestasjon og et vitnesbyrd om Cato Leins dedikasjon og talent som fotograf. Boken fanger essensen av Nord-Norge, landskapet og menneskene, og presenterer dem på en måte som er både autentisk og vakker. Den er et must for alle som setter pris på kunsten av fotografering og skjønnheten i naturen.

Boken kan kjøpes på tronsmo.no og bildene til Cato kan ses og kjøpes hos oss på daidda.no.

返回博客

1 条评论

Veldig gøy, gratulerer!

Filip Elverhøy

发表评论